III. Herpetológiai Előadóülés

2011.03.30MCSMCS

Sikeresen lezajlott a III. Herpetológiai Előadóülés, amelyre közel 70-en regisztráltak. Az egynapos konferencia Sylvain Ursenbacher svájci kutató angol nyelvű előadásával kezdődött, amit az európai viperák kialakulásáról és biogeográfiájáról tartott. Utána 24 magyar nyelvű előadás következett. Rendkívül színvonalas munkákat hallhattunk, reméljük, két év múlva is ilyen sokan eljönnek előadni.

Idén először hirdettük meg a hallgatók közötti versenyt, amelyben díjaztuk a legjobb előadót és a legjobb posztert. A független zsűri (Haraszthy László, Farkas Balázs, Harmos Krisztián) Mizsei Edvárd előadását ( A görög karsztvipera (Vipera ursinii graeca) elterjedési modellje és annak tesztelése), és Flórián Norbert poszterét (Időjárás hatása kétéltűek élőhely preferenciájára a Tápió-Hajta vidékén) tartotta szakmailag a legjobbnak.

Az előadások és poszterek kivonatai a képre kattintva olvashatók

Az ülésről Bajomi Bálint Greenfo-n megjelent írását itt olvashatják, és a konferencián készült fényképeket pedig itt tekinthetik meg.

Vörös Judit az [origo]-n

2011.12.01.MCSMCS

Molnár Orsolya interjúja a kitridiomikózis magyarországi helyzetéről.

http://www.origo.hu/tudomany/20111201-kitridiomikozis-a-hazai-bekakat-is-veszelyezteti-a-vilagszerte-pusztito-gombafertozes.html

Barna varangyos cikk

2011.10.20. MCSMCS

Vörös Judit és Szabó Krisztián társszerzőségével mejelent és már online hozzáférhető az európai barna varangy filogeográfiáját tárgyaló cikk a Molecular Phyogenetics and Evolution folyóiratban: Multilocus species tree analyses resolve the radiation of the widespread Bufo bufo species group (Anura, Bufonidae)

Szalamandrás találkozó Ausztriában

2011.10.10. MCSMCS

Az ausztriai Werfenben rendezték meg az első "Alpesi és foltos szalamandra találkozót", amelyre meghívták Juditot, hogy tartson előadást a Kárpát-medencei foltosszalamandra-állományok genetikai változatosságáról.

Pataktisztítás a szalamandrák élőhelyén

2011.09.25. MCSMCS

A Budai-hegységben nemrégen felfedezett szalamadra-állomány élőhelyén a Budapest Bank Budapestért Alapítvány támogatásával, a Tölgy Természetvédelmi Egyesület szervezésében, önkéntesek és a helyi lakosok bevonásával megtisztítottuk a patak medrét az évek óta felhalomzódó lakossági hulladéktól.

SEH Konferencia Luxemburgban

2011.09.15. MCSMCS

A 16. Európai Herpetológiai Kongresszust 2011 szeptemberében Luxemburgban és Trier-ben szervezték. Judit a foltos szalamandra genetikai változatosságáról tartott előadást, Tünde pedig a magas-bakonyi kitridiomikózis vizsgálatokról mutatott be posztert. A konferencia szakmailag sikeresnek bizonyult, és közben még jókat buliztunk is a nemzetközi herpetológus társasággal.

Erdélyi expedíció

2011.07.20. MCSMCS

Júliusban az Erdélyi-szigethegységbe látogattunk, hogy az OTKA pályázatban futó kutatási témákhoz mintákat gyűjtsünk. Sikeresen mintáztunk alpesi gőtét, foltos szalamandrát és kékpettyes lábatlan gyíkot. Az úton velünk tartott Mario García-París, a Madridi Természettudományi Múzeum herpetológusa.

MCSMCS alakulóülés a Kertem-ben

2011.06.17. MCSMCS

Júniusban összeültünk a Kertem szórakozóhelyen, hogy pár pohár sör mellett hivatalosan is megalakítsuk az MCSMCS-t. Egyben megünnepeltük Tünde sikeres diplomavédését is. Az este nagyon jól sikerült, épségben hazaértünk az elfogyasztott alkoholmennyiség ellenére.